Fritzel's Jazz Club
och 
French Quarter Festival


Fritzel´s European Jazz Club,733 Bourbon Street, öppnades 1969, alltså bara 8 år efter Preservation Hall på 726 St Peter Street (det är inte långt mellan dessa ställen). Fritzel´s är inrymt i ett charmigt hus från 1831 och detta byggår räcker för att räknas som ”historical” i USA. Här spelas utmärkt traditionell jazz i nutida New Orleans-stil av små husband varje kväll. Från slutet av mars till mitten av maj brukar man hålla en Jazz Reunion Fest med jazz hela dagarna, ofta redan från tidig efter­middag och sedan långt in på natten. Det är nämligen den period då först ”French Quarter Festival” och kort därefter ”New Orleans Jazz & Heritage Festival” pågår varje år. Många musiker strömmar till, inte bara från övriga USA utan även från Europa, Australien, Japan etc för att uppträda på bland annat Fritzel´s. Lokala musiker engageras förstås som vanligt och många kommer ofta hit efter andra gig för att jamma. Vi vill gärna rekommendera besök på Fritzel´s för den som vill höra traditionell jazz under lite annorlunda former än på Preservation Hall, dvs medan man tar en öl, läsk eller drink. – Fritzel´s logo­type med den gamla kejsar­örnen bör nog ses som lätt självironisk profilering liksom Rommel­porträttet (som efter en tidigare ägares bortgång har fått en undanskymd plats). Lokalens framtoning är alltså inte påfallande tysk utan liknar snarare Stampen i Stockholm.

Som brukligt i New Orleans finns ingen entréavgift, vilket man i stället tar ut på lätt förhöjda priser på drinkarna – minst en per set. Glöm inte att ge dricks till serverings­persona­len, för deras grundlön går inte att leva på! Detta gäller för övrigt generellt i stan, liksom att man gärna får ta med sig sin drink när man går ut, förutsatt att den är upp­hälld i en ”go-cup” av plast, men att man inte medför en drink in till ett nytt ställe.
French Quarter Festival (FQF),som nämndes ovan, hålls strax efter påsk varje vår sedan 1983. Förutom många seminarier och föreläsningar om t ex jazzhistoria, så är det förstås massor av livemusik. Ett stort antal gatuscener ställs upp för de lokala jazz­banden, de flesta på Bourbon Street. På ”Inter­national Stage”, som numera har sin plats vid Dutch Alley nära French Market och Mississippi, alternerar inbjudna utländska band, däribland vi svenskar. Vi deltar också, som alla andra musiker, i den maffiga invig­nings­paraden längs Bourbon Street, kantad av jublande och dansande åskådare, och vidare längs St Ann Street ned till Jackson Square framför katedralen. På scenen där spelar sedan stadens jazzelit upp i den till trängsel fyllda parken, med massor av salustånd. Där säljs inte bara tröjor och affischer med årets festivalmotiv utan också läckra smårätter och öl eller soft drinks (och kan ni tänka er, trots ölser­ve­ringen ser man inte till några fulla skränande gäng, inget utekissande och mycket lite nedskräpning – men så bevakas parken också av många bestämda New Orleans­poliser, som ingen så gärna struntar i eller skojar med – klokt nog).

Jubileer 

När du läste ovanstående så kanske du noterade, att French Quarter festival har firat 30 år och att Fritzel's blir 45 år 2014. Utan att jämföra vill vi också nämna, att Canal Creepers fyllde 20 år 2013.

© Torbjörn Haage 2014
Foto: Lasse Västhagen