New Orleans historia


Som du såg på sidan ”Välkommen till Canal Creepers” reser vi sen år 2000 varje vår till New Orleans. Vi är inbjudna för att spela på pubar och utescener men vi lyssnar också på härlig musik och njuter av atmosfären i jazzens födelse­stad. Vartefter har vi också fått kun­­ska­per om själva staden, som kanske flera kan ha glädje av. Först blir det lite historia, som vi själva tidigare inte visste så mycket om (de som redan kan allt hoppar bara över den här artikeln).

1608 grundade Frankrike en liten koloni i Quebec, nuvarande Kanada. Så små­ning­om tog sig franska kolonister fram till Mississippi och vidare nedför floden för att 1682 utropa den franske kungen, Louis XIV, som ägare till ”Louisiane”. Då avsågs hela det enorma land­område som avvattnas av Mississippi (vilket, helt eller delvis, motsvarar 13 nuva­ran­de delstater i USA!). 1718 grundades ”La Nouvelle Orléans” som en huvud­ort i den nya kolonin. 1762överlät Frankrike Louisiane till Spanien men 1800 tog Napoleon tillbaka kolonin för att illa kvickt, efter bara tre år, sälja hela det väldiga området till USA, vars territorium i och med det nästan fördubblades. – Staden döptes nu om till ”New Orleans” och det är på grund av denna historia som man i dess äldsta del fortfarande kan läsa många gatunamn på tre olika språk.

Denna äldsta del, ”French Quarter” eller ”Vieux Carré”, där turistmålen i huvudsak finns, drabbades inte så svårt av över­svämningen efter orkanen Katrina (augusti 2005) och är i dag helt återställd. Så res gärna hit!

1718 hade alltså staden grundats och byggts upp från ingenting. Vilda rykten om arbetsfria och lättförtjänta rikedomar attraherade en viss sorts äventyrare och den franska regeringen spädde på med att tvångsförvisa människor dit, både fängelse­dömda, s k fallna kvinnor och andra utstötta. Dessa var förstås inte heller särskilt vana vid eller lagda för vanligt arbete och i Frankrike blev kolonin snart känd eller snarare ökänd för det lössläppta livet där (men ännu värre blev det senare, läs bara vidare). De olika befolkningselementen, inklusive de populära piraterna, svetsades ihop när man 1815 framgångsrikt försvarade sin stad mot ett engelskt angrepp.

Stadens verkliga storhetstid började 1812 och sammanföll med de stora hjul­ångar­nas epok (se särskild artikel om dessa). Handeln gav upphov till stadens guldålder, ”la Belle Epoque”. New Orleans var länge USAs största hamn­stad och även en flottbas förlades hit. På köpet fick ”The Big Easy” ryktet som världens syndi­gaste stad. I slutet av 1800-talet var prostitutionen så störande att den sortens ”nöjesliv” förvisades till ett avgränsat distrikt, detta på initiativ av rådmannen Sidney Story. Han blev inte alls glad, när folkhumorn genast döpte området till – ”Storyville”. Jazzens vagga stod ju i New Orleans men den föddes knappast i Storyville som man ibland har sagt, utan det var nog, mer allmänt, mötet mellan många olika kulturer, som ledde fram till att denna nya och genuint ameri­kanska dans- och underhållnings­musik uppstod just här. Mer om det kan du läsa i Gunnar Hardings lysande bok Kreol med den underbara undertiteln ”Bland voodoo­kvinnor, pianoprofessorer, trumpetkungar och bluesdrottningar i Nya Världen”.

Väcktes din nyfikenhet? Det finns ett uppslagsverk på Internet med allt som är värt att veta om New Orleans! Huvudförfattare är Sven Gustafsson, verket heter just ”Nyfiken på New Orleans” och du hittar det på  http://neworleans.just.nu

© Torbjörn Haage 2011, 2012
Foto: Lasse Västhagen